כמה פעמים בחיים שאלתם את עצמכם כשהסתכלתם על עמדות שקופות ושאלתם את עצמכם מה זה הדבר הזה שדומה לזכוכית? תכירו את הזכוכית אקרילית או בשמה השיווקי הנפוץ ביותר פרספקס הנה חומר פלסטי בעל שימושים רבים ומהווה היום תחליף מספר 1 לזכוכית בעולם. אבל מה אנחנו באמת יודעים על החומר הזה?
מה הם לוחות פרספקס?
זכוכית אקרילית או בשמה המדעי פולימתיל מתאקלילט הנה פולימר סינתטי בעל שמות מסחריים רבים: פרספקס, אקריליט, פלקסיגלס ואקריליק. מדובר בחומר הפותח בשנת 1928 במספר מעבדות והתחיל להימכר כבר ב1933. בכדי לייצר חומר זה יש להשתמש בנפט ובכדי לייצר קילוגרם אחד של החומר יש להשתמש בלפחות שני קילוגרמים של נפט.
לוחות הפרספקס הם הצורה הנפוצה ביותר של החומר האקרילי הנ"ל ומשתמשים בחומר זה בעיקר לשיווק בתעשייה ובמסחר. את הלוחות הללו אתם יכולים לראות במקומות רבים ובעיקר במקומות שתרצו לבצע סגירה של חלל שקוף, סוגים שונים של סטנדים ואפילו שילוטים וגופי תאורה.
מה לגבי התכונות שלו?
מדובר בחומר בעל שקיפות גבוהה המעביר יותר מ90% מן האור ולכן הוא שקוף יותר מן הזכוכית. יחסית לזכוכית הוא קשיח יותר ולכן עמיד בצורה רבה יותר בפני מכות מבלי להתנפץ ומבלי להישבר. בנוסף משקלו הסגולי נמוך מן הזכוכית באופן משמעותי ועמידותו הטובה בפני קרני ה UV נותנים לו את היכולת לשמש בשילוטי חוץ. מכיוון המדובר בחומר תרמו פלסטי ניתן לכופף את החומר ולעצב אותו באמצעות חום. כלומר בעזרת מכשירי כיפוף פשוטים ניתן לייצר עימו צורות על ידי תבניות תלת ממדיות שיקבעו את צורתו.
אחד מן העיבודים הנפוצים לפרספקס הנו עיבוד בלייזר. ניתן לבצע חיתוך בלייזר וניתן לחרוט עליו עם לייזר ללא שום בעיה. חיתוך בלייזר נעשה בצורה נקייה ומהירה ע"י מכונת לייזר וע"י שימוש בשרטוט ממוחשב ניתן לבצע חיתוכים מושלמים לחומר זה. על לוחות אלו ניתן לצרוב בלייזר גם כן בצורה מדוייקת ביותר.
היכן ניתן למצוא פרספקס
חשוב להבין שלוחות הפרספקס נמצאים סביבנו כל הזמן ובכל מקום כמעט. אם זה כאשר אנחנו הולכים לחנות התכשיטים, מתקני תצוגה רבים עשויים מפרספקס ומדובר במוצר ששימושו הנו מאוד שכיח. יכולת העיבוד של הפרספקס לצד האיכות שניתן לקבל מן העבודה עימו נותנים לו את היכולת להשתלב בתחומים רבים ואפילו כתחליף נהדר לזכוכית. תכונותיו ויתרונותיו כמו משקלו קשיחותו ושקיפותו נותנים לו את היכולת להוות תחליף נהדר לזכוכית ואל תשכחו שגם מחירו הנמוך מאפשרים את זה.
כמובן שגופי תאורה רבים משתמשים בפרספקס בשל תכונותיו האופטיות. תכונות אלו מאפשרות לאור לעבור ללא התנגדות בצורה נהדרת וכך משמשות אותנו בעיצוב גופי התאורה ומייצרים את הפנאלים המוארים שכולנו מכירים. בעצם מדובר בלוח פרספקס שמקבל מקור אור ע"י פסי לדים לדוגמא וכך יוצרים הארה אחידה יחסית לאורך השטח. עומק הצריבה משפיעה את עצמת ההארה באופן ישיר וע"י ההגדרות הנכונות בעת שימוש בלייזר ניתן לייצר את האפקטים הרצויים.
הפרספקס אף נמצא בתא הטייס של המטוסים האזרחיים ואפילו באקווריומים ענקיים. היתרונות של החומר אל מול הזכוכית הרגילה נותנים לה את האפשרות להשתלט על תחומים רבים ולכן מדובר במוצר שמשתמשים באופן קבע בכל התעשייה. אפילו הדיסקים שאנחנו מכירים שהיינו מכניסים למחשב עשויות מחומר זה ואפילו בימים אלו של מגפת הקורונה נרשמה עלייה בשימוש בלוחות הפרספקס עקב הרצון לבודד ולתת שירות של בית חולים, בנקים, בתי מררקחת וכו'.
לסיום חשוב להבין שמדובר בחומר נהדר שיש לו שימושים רבים לכל תחומי החיים, אנחנו מוקפים בו באופן רציף וכל הזמן אנחנו נתקל כנראה בלוח פרספקס בחיינו. תכונותיו לצד מחירו הזול נותנים לו עליונות גבוהה אל מול הזכוכית ומכיוון שמדובר בחומר תעשייתי גמיש ונהדר הוא השתלט ולא נראה שהולך לצאת מחיינו בזמן הקרוב. מסעדות, בתי חולים בנקים וכל מקום המעוניין לתת שירות כנראה שיתחיל להשתמש יותר בחומר הפרספקס שנותן את התחליף הטוב ביותר כיום לזכוכית. לכן ענפים שונים ורבים בוחרים להשתמש בו וככה רבים אחרים ימשיכו לעשות כנראה. אז פעם הבאה שתהיו בחנות אתם תדעו להתבונן ולשער כי כנראה שאתם נמצאים מסביב לפרספקס.
כותב במגזין העסקים פרספקס – אין להתייחס לנאמר כהמלצה או ייעוץ